Schoonheid, zegen of vloek?

Wie wilt er nou lelijk zijn? Iedereen wilt er het liefst goed uit zien. Maar eerlijk is eerlijk, sommige mensen zijn éénmaal schoner dan anderen; je hebt mensen die (door mensenogen) oerlelijk zijn, mensen die beeldschoon zijn en ook heel veel die er tussen in zitten.

Maar is dat wel waar? Want God heeft elk mens gemaakt en God maakt geen fouten, dus is iedereen qua uiterlijk nou even mooi? Hoewel er mensen zijn die denken dat iedereen even mooi is, is dat niet zo. De Bijbel is daar heel duidelijk in en sommige dames wordt hun voorkomen nadrukkelijk beschreven. Enkele voorbeelden:

Sarah: “Toen hij op het punt stond Egypte binnen te trekken, zeide hij tot zijn vrouw Sarai: Zie toch, ik weet, dat gij een vrouw zijt schoon van uiterlijk.” – Genesis 12:11

Rebekka: “En het meisje was zeer schoon van uiterlijk, een maagd, met wie geen man gemeenschap had gehad. Zij daalde af naar de bron, vulde haar kruik, en kwam naar boven.” – Genesis 24:16

Betseba: “Op zekere avond stond David van zijn rustbed op en wandelde op het dak van het paleis, en hij zag van het dak af een vrouw, bezig zich te baden; en die vrouw was zeer schoon van uiterlijk.” – 2 Samuël 11:12

Man met lippenstift

Oneerlijk

Je zult dan misschien denken, dat God oneerlijk is. Waarom is een ander veel mooier dan jij bent? Je hoeft niet teleurgesteld te zijn, want dat je minder mooi bent dan de ander, betekent niet dat je minder waard bent.

Doch de HERE zeide tot Samuël: Let niet op zijn voorkomen noch op zijn rijzige gestalte, want Ik heb hem verworpen. Het komt immers niet aan op wat de mens ziet; de mens toch ziet aan wat voor ogen is, maar de HERE ziet het hart aan. – 1 Samuel 16:7

De Bijbel leert ons dat sommigen mooier zijn dan anderen qua uiterlijk, maar God beoordeelt ons niet op ons uiterlijk. Ons uiterlijk is voor ons eigenwaarde, niet van belang!

Maar dat iemand mooier is dan een ander, is wel door God gegeven, wat is dan het nut daar van? Wat hebben we aan schoonheid?

Voordelen

Een schoon voorkomen hebben heeft zo zijn voordelen. Men heeft geen make-up nodig om er goed uit te zien, wat voor dames al gauw 10 tot 15 minuten kan schelen in de ochtend. Deze kan dus een kwartier langer slapen, wat kan resulteren in verbeterde concentratie overdag, of in de ochtend een kwartiertje extra de tijd nemen om Bijbel te lezen en te bidden.

Mooie dames hebben dus geen enkel excuus om te laat te komen, vooral niet op zondag ochtend. Want op zondag ga je naar de kerk om de God te aanbidden die jou het uiterlijk hebt gegeven waardoor je een kwartier extra tijd hebt ten opzichte van de dames die lelijker geboren zijn.

Verder kunnen mooie mensen ook meer voor elkaar krijgen, omdat mensen eerder geneigd zijn om op te letten wanneer er iemand spreekt, die er goed uit ziet. Een voorbeeld is Esther, God heeft onder andere haar schoonheid gebruikt om Zijn volk Israël te redden van de ondergang.

Gebruik je schoonheid, misbruik het niet

Wat wij hier uit kunnen leren is, dat ons waarde niet bepaald wordt door ons uiterlijk, maar het is een instrument/gereedschap om ingezet te worden voor God, naar Zijn wil.

Net zo goed dat ieder persoon andere gaven en talenten heeft ontvangen van God om gebruikt te worden om de Here te dienen; is schoonheid er ook één van. En net als alle andere talenten en gaven, bestaat het gevaar dat we hoogmoedig worden of het misbruiken voor eigen gewin.

In plaats van op tijd te komen in de kerk, kan een beeldschone dame nóg mooier willen uit zien en make-up gebruiken die eigenlijk bedoeld zijn voor lelijke mensen; waardoor ze niet alleen te laat komen, maar ook nog de aandacht van anderen op zichzelf vestigen.

Is dat erg? Ja! God heeft ons gegeven om goed te doen, niet om slecht te doen en de middelen die God ons heeft gegeven, te gebruiken voor onze eigen behoeften.

Bedenk dus goed, wat je doet met de schoonheid die je van God hebt gekregen, bij elke keer dat je voor je kledingkast staat, bij elke streep die je met een eyeliner maakt, bij elke klodder gel die je over je haren haalt. Want je doet altijd iets met je voorkomen, de vraag is, is het gebruik maken van wat God je hebt gegeven, of misbruik?

Gevaren van schoonheid

Aan zoiets goeds en moois als schoonheid, kleven ook gevaren. Want alles wat goed is in Gods ogen, wilt de Satan vernietigen, misbruiken om verderf te zaaien. Mensen die er goed uit zien, vallen op en krijgen over het algemeen meer aandacht. Het kan verliefdheid opwekken en ook seksuele verlangens, zowel bij mannen als vrouwen.

Satan staat klaar om toe te slaan en relaties kapot te maken en verleidt met overspel en losbandigheid. Dit alles wordt versterkt door de kleding voorschriften van de samenleving en wordt gecamoufleerd onder het woord ‘mode’.

Het wordt mode komt van het woord model, wat betekent dat het een voorbeeld is. Het doel van een voorbeeld is, is dat het gevolgd moet worden door anderen. De vraag hier is, is het een voorbeeld van Jezus Christus of de Duivel?

Wees voorzichtig met schoonheid, want in de handen van God, heeft het een geweldige uitwerking. Maar in de handen van de wereld, is het een gevaarlijk wapen dat niet alleen jezelf, maar ook anderen mee kan verwonden.

Vrouwen én mannen

Het lijkt alsof ik alleen de vrouwen wil waarschuwen, maar dat is niet zo. Ook mannen kunnen er goed uit zien en willen er goed uit zien. Vooral omdat tegenwoordig de mannen zich steeds vrouwelijker gaan gedragen.

Plaats een reactie