Poep aan je schoen

Hondenpoep

Het overkomt iedereen wel eens

Een week terug, was ik in Den Haag en ik was met een jongen aan het praten toen een meisje langs liep en met haar Ugg in de hondenpoep trapte. Zonder dit te beseffen liep ze door. De jongen waarschuwde haar dat ze in de poep had gestapt, maar hoe reageerde zij? Hoe zou jij reageren?

Zonde

In de hondenpoep stappen is zoiets als zondigen, het gebeurt iedereen. Soms gaat het onbewust, soms bewust. Het is smerig en je wilt er van af, je wilt je schoon voelen. Wat doe je als je hoort van iemand anders dat je in de poep hebt getrapt?

Normaal gesproken hoort het zo te zijn dat je gaat kijken of je daadwerkelijk in de poep hebt getrapt. Als dit niet het geval is, is er geen probleem, maar als je wel in de poep hebt gestaan, dan zoek je een manier om je schoen schoon te maken: stoeprand, een tak, plas water, tissues, noem het maar op.

Maar hoe reageren mensen vaak in de werkelijkheid? Die snauwen terug: “Jij hebt pas poep!” of geloven het niet en lopen door. Ze willen niet dat mensen weten dat ze in de poep hebben gestaan of negeren het, zodat ze het zelf niet weten.

Hoe zit het met zonde? Wanneer iemand jou aanspreekt, luisteren wij? Controleren wij dit? Corrigeren wij het? Wij schamen ons voor onze zonden, het liefst willen wij dat niemand ons slechte kanten ziet. Maar wees eerlijk, kijk in de Bijbel als in een spiegel en zie: wij zijn mensen vol zonde. Gebruik de Bijbel dan ook als wij dagelijks de spiegel gebruiken: maak jezelf in orde.

Weten wij wel dat wij zonde hebben? Dat wij het doel dat God met ons voor ogen heeft, mis hebben gelopen? Het wordt dan tijd om ons te laten reinigen. Zonde is hardnekkiger dan poep en wij hebben geen oplossing om het van ons leven te verwijderen. Alleen Jezus Christus kan dit voor ons doen, vraag Hem om vergeving en reiniging.

Indien wij zeggen, dat wij geen zonde hebben, misleiden wij onszelf en de waarheid is in ons niet. Indien wij onze zonden belijden, Hij is getrouw en rechtvaardig, om ons de zonden te vergeven en ons te reinigen van alle ongerechtigheid. Indien wij zeggen, dat wij niet gezondigd hebben, maken wij Hem tot een leugenaar en zijn woord is in ons niet. 1 Johannes 1:8-10

Poepliefhebbers

Hierboven schetste ik poep als iets onsmakelijks, iets vies. Maar misschien zijn er mensen die van poep kunnen genieten, die het prachtig vinden en het liefst met de schoenen dagelijks er in stampen. Maar je wilt niet de enige zijn met poep aan de schoenen, aan je jas of in je gezicht.

Zo ook met zonde. Je kunt een bepaalde zonde maar niet laten, dan doe je maar alsof het niet erg is en sleurt anderen er in mee. Je besmeurt anderen met de poep waar jij zo van houdt, je besmet anderen met de stank waar je dagelijks van geniet.

“Kom,” wordt er dan gezegd, “seks voor het huwelijk is geen probleem.” of “God is liefde en houdt ook van homo’s, dus het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht is geen probleem.”

Pas op dat dit niet bij jou gebeurt, dat je niet geniet van de zonde en zodoende anderen besmet. Waak er voor dat anderen jou niet besmetten en besmeuren met zonde.

Want net zoals poep vies is, is zonde ellende voor jouw ziel. De stank verspreid zich alle kanten op en blijft hangen in je haren en kleding, maar als je te lang in de geur van poep zit, raak je er aan gewend en lijkt het niet meer te stinken. Maar je stinkt wel.

2 thoughts on “Poep aan je schoen

  1. Ik heb laatst een afbeelding van een gezicht gezien die een hondebezitter moest voorstellen.
    Dat gezicht was bij de bushalte op straat geplakt en er lag een tekst bij geplakt als sticker.
    Het gezicht was een soort masker, heel zacht en je kon er op trappen.
    Er stond bij:
    Ik liet mijn hond uit op de stoep misschien trapte u in deze poep
    ik hb deze speciale straf gekregen
    op mijn gezicht mag u uw schoen afvegen

    wat vinden jullie daar van?

Plaats een reactie